Бюрото по труда търси детегледачки за минимална заплата по програмата Родители

...
Бюрото по труда търси детегледачки за минимална заплата по програмата Родители
Коментари Харесай

Бюрото по труда търси детегледачки за минимална заплата

Бюрото по труда търси детегледачки за минимална заплата по програмата „ Родители в претовареност “, оповестява Агенцията по заетостта (АЗ).

Приемат се заявки от родители и от безработни, които аплайват за детегледачки.

Основната цел на мярката е да продължи поддръжката за обезпечаване на по-добър баланс сред професионалния и персоналния живот на родителите посредством обезпечаването на безвъзмезден детегледач. Освен опциите за полагане на грижи за развъждане на деца, ще бъдат предоставени и услуги за улеснение достъпа до претовареност. По този метод ще бъде обезпечена предварителна защита на отсъствието на родителите от пазара на труда, прецизират от организацията.

Могат да аплайват родители на деца от 0- до 5-годишна възраст (вкл. многодетни и/или самотни родители), незаписани в детска ясла/градина, които имат обезпечено работно място по или са независимо заети/самоосигуряващи се лица, само че все още поставят грижа за децата си и не са се върнали на работа и употребяват отпуск, съобщи през днешния ден.бг.

В този случай детегледачът ще получава от страната трудово заплащане в размер на минималната работна заплата, като се поемат и дължимите от работодателя осигурителни вноски. Допълнително заплащане, в размер на ½ от минималната работна заплата, се планува за детегледача, ако поставя грижи за второ или повече деца от фамилията.

Хората, които могат да аплайват за детегледачи по плана, са търсещи работа безработни, които не получават пенсия за застрахователен стаж и възраст. Както до момента, след утвърждение от страна на родителите, с детегледача се подписва трудов контракт с шеф Агенцията по заетостта за период до 18 месеца, до навършване на 5-/12-годишна възраст на детето, или до привършване на плана.

Родителите и безработните лица (детегледачи) могат да подават своите заявки за включване в плана единствено по електронен път.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР